Welkom op MiniatuurA.nl!

Het grote voordeel van het DC-Car systeem is dat het zonder meer inzetbaar is op bestaande modelbanen die voorzien zijn van een goed werkende Faller Car Systeem infrastructuur. Het is dus compatibel, zonder hak en breek werk. De auto’s kunnen, in de basis uitrusting al geheel zelfstandig rijden. Het is echter ook mogelijk om op eenvoudige wijze de auto’s automatisch te sturen. Hoe dat kan leest u verderop.

Eerst even iets over type nummer en letters:

De DC-Car decoder heeft standaard een grote hoeveelheid mogelijkheden aan boord met daarnaast nog een aantal interessante extra opties. De cijfer 04, 05 of 06 in het decodertype geven de generatie aan. Van deze decoders zijn verschillende versies leverbaar. Laten we eens beginnen met het bekijken van de onderdelen die in de DC-Car decoder aanwezig zijn, dit doen we op basis van de huidig DC05SI decoder. Deze decoder is de meest uitgebreide versie. De S staat voor “Spanningsomvormer aan boord“. De | staat voor “Infrarood ontvanger aan boord“. Uit het voorgaande kunt u dus al distileren dat er ook versies zonder spanningsomvormer en infrarood ontvanger zijn. De opbouw van de DC-Car decoder: De DC05SI bestaat uit de volgende onderdelen:

  • DCC decoder
  • Spanningsomvormer
  • Anti botsing systeem met automatisch remlicht
  • Snelheidsregeling
  • Sturing voor verlichting, richtingaanwijzers, zwaailichten en overige functies
  • Reedcontact en Hallsensor ingang
  • Accutest
  • Detectie van commando´s van functiebouwstenen
  • Automatische functies voor bus, brandweer e.d.
  • Lichtsensor ingang voor automatische sturing van de verlichting

En sindskort is er nog een functie bijgekomen

Besturing van 2 servo’s (hiermee kunnen de auto’s dus ook bestuurt worden en zijn het eigenlijk RC (Remote Controled) modellen geworden. Die niet meer via het FCS systeem rijden. Maar …er kunnen natuurlijk net zo goed andere, bewegende, functies mee worden gerealiseerd.)

De DC-Car decoder is dus vergelijkbaar met een DCC locdecoder. Hij bezit echter andere functies, die voor een realistisch weggedrag van een auto nodig zijn. Alles wat u nodig heeft om een auto digitaal te sturen, zit in de DC-Car decoder. Wat er minimaal nodig voor het DC-Car systeem: Voor het rijden volgens het DC-Car systeem zijn minimaal de volgende onderdelen nodig:

  • De DC-Car decoder met (ingebouwde) spanningsomvormer en infrarood ontvanger
  • Een auto die geschikt is voor het Faller Car Systeem
  • Fototransistors aan de voorzijde van de auto
  • Infrarood LED's aan de achterzijde van de auto

Dit kan uiteraard nog naar hartelust uitgebreid worden met de verlichting, geluid, servo bestuurde functies enz.. Afhankelijk van het type voertuig kan dit van vrij eenvoudig tot behoorlijk gecompliceerd zijn met flitsers, zwaailampen en bestuurbare spuitmonden. Het wordt aangeraden om minimaal de remlichten aan te sluiten. Hiermee vind namelijk een stukje communicatie plaats naar de buitenwereld tijdens het programeren van de decoder.

Ook statische modellen laten zich met de DC-Car decoder verbeteren. Omdat via de digitale centrale verlichting in en uit geschakeld kan worden. Voor statische modellen is alleen maar de decoder nodig dus zonder spanningsomvormer of IR ontvanger. De stroom wordt betrokken uit het digitale signaal.

Andere toepassingen zijn bijv. een tram (uitgerust met DC-Car decoder) die samen met auto’s door de straten rijdt. Aanrijdingen worden voorkomen door het Anti Botsing Systeem.

Mogelijkheden voor besturing

Er is een fundamenteel verschil tussen verkeer op de weg en verkeer op de rails. Wordt er bij railverkeer gebruik gemaakt van een bloksysteem om te voorkomen dat treinen botsen, bij het wegverkeer wordt dit door de bestuurders onderling geregeld, althans meestal. Het bloksysteem voor treinen laat zich relatief eenvoudig in model nabootsen. Voor een realistisch wegverkeer was er, voor de komst van het DC-CAR systeem, geen mooie oplossing. We zien dan ook dat FCS auto´s vaak in een bloksysteem rijden. Op zich best acceptabel mits de blokken niet te lang zijn. Maar echt realistisch is deze manier van verkeer in model niet. Maar zoals reeds gezegd met het DC-Car systeem is hierin een grote stap voorwaarts gemaakt. Het DC-Car systeem voorziet in een infrarood afstandsmeting. Hierbij wordt door iedere auto vooruit gekeken of er een voorganger is terwijl gelijktijdig naar achteren een infrarood signaal wordt uit gestuurd waarin versleuteld is was de snelheid van de auto is. Komt er een voorganger in beeld dan zal de DC-Car decoder dit detecteren en de snelheid van zij voorganger lezen. Hierna zal de auto automatisch afremmen waarbij de remlichten op lichten. Tevens wordt de snelheid afgestemd op die van zijn voorganger. Met het DC-Car systeem is het dus mogelijk om echt file te rijden en dat allemaal zonder gebruik te maken van een PC met software. Stopt de eerste auto voor bijv. een spoorwegboom dan zal alles wat volgt netjes aansluiten. Bij het openen van de bomen zullen de auto´s weer realistisch na elkaar optrekken. Door de infrarood ontvangers aan de voorzijde van de auto´s is het echter ook mogelijk om commando´s naar de auto´s te sturen zodat ze van buiten af aanstuurbaar zijn. We onderscheiden de volgende manieren van aansturen:

  • Zelfstandig rijdende auto's zonder sturing van buiten af
  • Zelfstandig rijdende auto's met [automatisch functies](http://www.miniatuura.nl/phpBB/blog.php/?p=49)
  • Besturing via korte afstand Infrarood sturing d.m.v.de [ Functiebouwsteen] (http://www.miniatuura.nl/phpBB/blog.php/?p=51) voor het automatisch uitvoeren van functies zoals richtingaanwijzer verlichting etc.
  • Besturing via korte afstand tot 20 cm) Infrarood sturing d.m.v. een DCC Centrale (eventueel via een aangeslote PC)
  • Bestruing via langeafstand (tot 5 meter) Infrarood sturing d.m.v. de DC-Car Booster en een DCC Centrale (eventueel via een aangesloten PC)