Welkom op MiniatuurA.nl!

… het DC-Car Systeem is te danken aan de inmiddels gepensioneerde Claus Ilchmann. Na een bezoek aan Miniatur Wunderland Hamburg (MiWuLa), werd Claus besmet met het modelauto virus en ging hij op zoek naar een mogelijkheid om dit ook thuis op de modelbaan te realiseren. In Miniatur Wunderland Hamburg rijden de auto’s computer gestuurt rond op basis van het Faller Car Systeem (FCS).

Het door Miniatuur Wunderland Hamburg gebruikte besturingssysteem is een eigen ontwikkeling die niet vrijgegeven is en wordt voor het plubliek. Tot op dat moment was er geen (vrij) in de handel verkrijgbaar systeem met min of meer dezelfde mogelijkheden

Het bezoek van Claus aan MiWuLa werd dan ook de aanleiding om een eigen systeem te ontwikkelen wat uiteindelijk leidde tot het huidige DC-Car systeem. Het DC-Car systeem is opgebouwd rond de DC-Car decoder. Met deze decoders kunnen auto’s d.m.v. een DCC centrale of speciale DC-Car functiebouwsteen bestuurt worden middels infrarood signalen, vergelijkbaar met de afstandbediening van de TV. Door het gebruik van eigen ontwikkelde infrarood stop locaties zijn de Faller stopspoelen niet meer nodig. De auto’s remmen bij een stoplokatie en trekken weer langzaam op bij het wegrijden. Dit geeft dus een veel realistischer beeld van het wegverkeer dan het abrupte stoppen en optrekken van de standaard FCS voertuigen.

Alle instellingen worden, net als bij een (DCC) locdecoder d.m.v. CV’s gewijzigd of aangepast. Inmiddels is de decoder zo klein dat hij ook in voertuigen voor schaal N en in personenwagens voor schaal H0 past. Een speciale spanningsomvormer zorgt ervoor dat deze decoders ook in auto’s ingezet kunnen worden die met een accuspanning vanaf 1,2Volt werken. Tevens is het gebruik van witte en blauwe LED’s, die een hogere spanning nodig hebben, geen probleem.

Daarnaast heeft Claus Ilchmann voor de aansturing van splitsingen, wissels, seinen, overwegen, deuren e.d. speciale servo decoders ontwikkeld die volledig via PC programmeerbaar zijn en tevens via DCC zijn aan te sturen.

Met de boven genoemde techniek is het mogelijk geworden om het auto verkeer net als in Miniatuur Wunderland Hamburg en tegenwoordig ook bij RAILZ te Rotterdam, automatisch te laten verlopen al dan niet d.m.v. computer sturing. Bij RAILZ wordt er gereden met het MCC systeem wat ontwikkeld is door Leon van Perlo.

Het bijzondere van het DC-Car systeem is het standaard aanwezige Anti Botsing Systeem. Met dit systeem kunnen de auto’s een heel realistisch weggedrag vertonen daar ze zonder te botsen kort achter elkaar kunnen rijden, stoppen en weer optrekken, en dat geheel zelfstandig dus zonder tussenkomst van mens of computer.

Namens Claus Ilchmann en Siegmund Dankwardt wens ik u veel lees en modelbouw plezier.