Welkom op MiniatuurA.nl!

Een stukje voorgeschiedenis:

Waarom werd de DC-Car Booster ontwikkeld? Een aantal gebruikers vinden het (te) veel werk om een groot aantal LED’s langs de kant van de weg te monteren, zodat de auto’s d.m.v. een digitale centrale gestuurt kunnen worden. Al langere tijd dacht Claus Ilchmann na over een mogelijkheid om de DCC commando’s via een soort van afstandsbediening naar de auto’s te zenden. Tot voor kort waren de mogelijkheden beperkt vanwege de snelheid van data overdracht of de te kleine overbruggingafstand. Tot op een gegeven moment een geschikte ontvanger werd gevonden in de vorm van de LCIR. Dit bleek de ideale ontvanger voor de auto’s om het DCC protocol direct via infrarood zenders te ontvangen.

LCIR

Nu moest er alleen nog een infrarood Booster ontwikkeld worden waarmee het mogelijk zou worden om voldoende infrarood LED’s aan te sturen. Die LED’s worden zo boven de modelbaan gemonteerd dat de auto’s het signaal overal kunnen ontvangen. In plaats van veel LED’s langs de kant van de weg zijn nu nog slechts enkele LED’s boven de modelbaan nodig. De te overbruggen afstand is ook geen probleem meer aangezien de Booster tot en afstand van 5 meter zijn werk doet. Indien er toch ontvangst problemen zijn op bepaalde locaties kunnen er ook LED’s langs de kant van de weg opgesteld worden of een LED van de booster direct boven deze lokatie gemonteerd worden.

 

De korte afstand infrarood LED’s worden d.m.v. een diode en een weerstand verbonden met de rails aansluiting van de digitale centrale. De auto’s reageren zowel op de lange afstand infrarood LED’s, op de korte afstand LED’s als op de functiebouwstenen. Een mix van alle mogelijke infrarood sturingen is dus mogelijk. Wat is er in een auto nodig om het lange afstand infrarood te ontvangen? De DC-Car Booster werkt alleen met de DC04 decoders (software versie vanaf April 2008) hiertoe dient de optionele TSOP7000 ontvanger aan de seriële ingang van de DC04 aangesloten te zijn. In CV21 dient waarde 4 geprogrammeerd te worden.

Wat is er verder nog nodig voor de DC-Car Booster? 12-16 Volt wisselspanning. Een digitale centrale die met het DCC protocol werkt. De infrarood LED’s: Alle 7 uitgangen mogen in totaal tot 1 Ampère belast worden.

Aan iedere uitgang kan een infrarood LED of een ketting van max. 5 infrarood LED’s aangesloten worden.

De voorschakel weerstanden (2 Watt) zijn overeenkomstig de toe te passen LED’s te berekenen. U kunt hier de volgende waarden voor aan houden: 1 LED: met 220 OHM 5 LEDs in ‘serie: met 100 OHM

De DC-Car Booster wordt eenvoudig weg aan de rails uitgang van de digitale centrale aangesloten.

Werking: De rode LED heeft een controle functie. Als er een DCC signaal aanwezig is licht hij op.

De weerstanden R4-R8 zijn 2 Watt en zijn de voorschakelweerstanden voor de infrarood LED’s

De waarde is proefondervindelijk vast te stellen en is afhankelijk van de gebruikte infrarood LED’s Voorbeeld:

Bij een LED die met 100mA belast kan worden is de weerstand 220 Ohm.

Bij een ketting van 5 LED’s wordt de weerstand 100 Ohm.

Als zender LED kan iedere infrarood LED gebruikt worden die een golflengte heeft 870-890nm. Bij Led’s met een golflengte van 940nm wordt het bereik met de helft gereduceerd.

Voor het beste bereik bevelen we u de LED’s uit onze webshop aan.